Parels duiken met Zacht Lawijd

Twee literair-historische tijdschriften brach-ten bijna tegelijkertijd (en allebei met enige vertraging) hun laatste nummer van de jaargang 2006 uit. Zacht Lawijd zei gedag tegen zijn behoorlijk oubollige vormgeving en heeft zich een voortreffelijke nieuwe snit aangemeten. In dit ruimhartig geïllustreerde nummer staan boeiende stukken over de 'levensstijl' art deco in het werk van F.B. Hotz en lees je over de kortstondige geschiedenis van het tijdschrift Leiding (1930-1931), bestierd door onder meer dichter-journalist P.N. Van Eyck. De rubriek De kleine garnaal is gewijd aan Hans van Zijl (1910-1963), 'een simpele pennelikster van het derde plan' maar toch zo belangrijk dat de bijdrage van Sjoerd van Faassen het leeuwedeel van het blad vult. Info over ZL via geertswaenepoel@hotmail.com. Bij De Parelduiker siert een fraai portret van Stefan Zweig de cover. Het is de opmaat naar een artikel over de vriendschap van Zweig met de Haarlemmer H.G. Cannegieter. Voorts zijn er gedegen bijdragen over onder meer J.C. Bloem als filmcriticus en een in memoriam van "beroepsouwehoer" Wouter Wagener (1925-2006), "een man die voortdurend tegen zichzelf schaakt" en onder de naam Maurits Duivenis in Reves De avonden figureert. Ontgoochelend zijn de barse, slordig geboekstaafde herinneringen van recensent Iwan Sitniakowsky over zijn periode bij De Telegraaf. De Parelduiker is een uitgave van Bas Lubberhuizen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening