Grunberg begeleidt "literaire trainingskampen"

De Volkskrant pakt vandaag op haar voorpagina uit met een merkwaardig initiatief. Het dagblad wil het ingeslapen genre van de "frontberichten" nieuw leven inblazen en gaat daarom "persoonlijke verhalen" te boek stellen van Nederlandse militairen in Afghanistan. Daarbij krijgen ze de hulp van journalisten én schrijver Arnon Grunberg (die momenteel in Guantanamo Bay verblijft en al eerder de Nederlandse militairen in Afghanistan bezocht). Deze "literaire trainingskampen" zijn bedoeld om de soldaten, onderofficieren en officieren hun ervaringen te laten delen met "een groot publiek". De workshops vinden plaats in Nederland, in samenwerking met defensie. Ze gelden als diensttijd. De sessies bieden "begeleiding bij het maken van korte verhalen, verslagen en poëzie", aldus de krant. "Deelname kan soldaten helpen bij het verwerken van hun ervaringen. [..] Alle inzendingen blijven bewaard in een publiek toegankelijk archief." Later volgt publicatie in De Volkskrant én in een boek. De opbrengst van de publicatie is bestemd voor de opbouw van een onafhankelijke pers in Uruzgan. Alle onderwerpen zijn toegelaten: van de beet van de zandvlo tot het nut van de missie. Naar verluidt riskeert niemand reprimandes bij onwelgevallige passages. Gegadigden melden zich hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening