R.L. Stevenson te grabbel en te graai

In de Schotse hoofdstad Edinburgh worden dezer dagen gratis 25.000 exemplaren uitgedeeld van Robert Louis Stevensons klassieke roman Kidnapped, zo meldt de BBC. Van het boek zijn meteen drie versies gemaakt, een met de originele tekst, één graphic novel en een vereenvoudigde versie voor kinderen. De avonturen van David Balfour moeten inwoners van de stad vaker aan het lezen en in de boekhandel of bibliotheek krijgen. De actie One book – One Edinburgh is georganiseerd door de Edinburgh Unesco City of Literature Trust, dat de stad aan de Firth of Forth wil promoten als boekenplaats. Zou er inspiratie gehaald zijn bij Vlaams weggeefminister Anciaux, die in 2001 - met wisselend succes - 40.000 exemplaren van Bart Koubaa’s debuutroman Vuur uitdeelde? Aannemelijker lijkt dat de actie geïnspireerd is op het Amerikaanse One Book, One City-gebeuren (zie ook hier). Hoe dan ook, voor wie nu even de ferry niet kan nemen: de integrale en originele tekst van Kidnapped (en andere werken van RLS) staat ook hier. Edinburgh is trouwens ook de hometown van de populaire inspector Rebus, een creatie van Ian Rankin, die bekent dat hij door Stevenson is beïnvloed. Rankins website vind je hier. Misschien is hij de geknipte man voor de volgende weggeefsessie?
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 02-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening