Eerste druk Steinbeck hoog geveild

Een zeldzame eerste druk van John Steinbecks roman The Grapes of Wrath heeft op een veiling in Los Angeles liefst 36.337 euro opgebracht, het dubbele van de verwachte prijs. Volgens het veilinghuis Bonhams & Butterfields is er nooit eerder zulk een hoog bedrag betaald voor een Steinbeck-roman. Het boek was afkomstig uit de nalatenschap van Steinbecks zuster Elizabeth Steinbeck Ainsworth, die in 1992 overleed, zo meldt The Guardian. Andere geveilde boeken bevatten persoonlijke aantekeningen of opdrachten van Steinbeck. Zelfs een eerste druk van Steinbecks debuut Cup of Gold haalde een ferme prijs, hoewel de auteur later met een boogje omheen het boek liep. De sterke veilingprijzen verrassen de Steinbeck-watchers, die zich alvast verheugen in de vernieuwde populariteit van de Pulitzer en Nobelprijswinnaar. De familie Steinbeck besloot tot de verkoop van de boeken om de renovatie te kunnen betalen van een bungalow in Pacific Grove (Californië), waar Steinbeck enkele van zijn beroemdste werken schreef. Op dezelfde veiling haalde een editie van Ernest Hemingway's The Sun Also Rises een nog hogere prijs: 58.558 euro. De totale opbrengst van de veiling bedroeg 152.000 euro. Toch zijn deze prijzen nog peanuts in vergelijking met het duurst geveilde boek ooit: de Codex Leicester, een verzameling wetenschappelijke geschriften van Leonardo da Vinci, die voor 23.423400 euro in handen viel van Bill Gates.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening