Jaarlijkse prijs voor vrouwelijke auteurs

Volgens het Nederlandse feministische tijdschrift Opzij worden vrouwen vaak over het hoofd gezien bij literaire prijzen. Daarom vormt ze haar eigen Annie Romeinprijs, tot op heden een tweejaarlijkse onderscheiding, om tot een jaarlijkse prijs voor vrouwelijke auteurs, ter waarde van 5000 euro. Eén keer in de vijf jaar zal de prijs het volledige oeuvre van een auteur bekronen. In de tussenliggende jaren gaat de prijs naar de schrijfster van een boek dat dat jaar is gepubliceerd. De eerstvolgende Annie Romeinprijs wordt komend najaar uitgereikt. Opzij reikte sinds 1979 tweejaarlijks de Annie Romeinprijs uit, aan een schrijfster "die met haar werk de vrouwenemancipatie ondersteunt en verder helpt". De prijs, genoemd naar de schrijfster en historica Annie Romein-Verschoor (1895-1978), ging onder meer naar Mensje van Keulen, Renate Dorrestein, Hella Haasse, Ethel Portnoy, Marga Minco en Doeschka Meijsing. Op de website van het blad wordt zo te zien ook hard gewerkt aan een vervrouwelijking van de Nederlandse canon, zie hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening