Taxichauffeurs brengen ode aan W.H. Auden

Engeland zet zich vandaag schrap voor de honderdste verjaardag van de immer populaire dichter W.H. Auden (1907-1973). Nadat zijn gedicht Funeral Blues de tranentrekkende slotsequens van de film Four Weddings and a funeral mocht wezen en zijn poëzie zelfs in presidentiële toespraken opdook, blijft de Auden-revival onverminderd voortduren. Tal van herdenkingsactiviteiten vinden dezer dagen hun beslag. De stad York, geboorteplaats van Auden, komt met een opvallend ode aan de dichter-drinkebroer. Niet enkel worden er vandaag martini's geserveerd bij zijn geboortehuis, de York Tourism Partnership heeft de taxichauffeurs van York ook een stoomcursus "Auden-declamatie" aangeboden. Zo kunnen deze hun nietsvermoedende passagiers vergasten op gedichten van Auden. Taxichauffeur Dionysis Bekatorus kreeg speciale lessen van een acteur bij het York Theatre Royal. Hij wordt geacht het gedicht Night Mail op te zeggen: "Ik ben erg opgewonden over het project", zegt hij, "taxichauffeurs zijn de eerste poorten tot de stad York, dus het is goed dat we hen een voorsmaakje kunnen bieden van wat cultureel York in petto heft. Ik kijk er naar uit om mijn nieuw verworven vaardigheden in de praktijk te brengen." Geboren in York verhuisde Auden met zijn familie al in 1908 naar Birmingham. Hij studeerde later in Oxford, en verkaste in 1939 naar de Verenigde Staten waar hij tot aan zijn dood in 1973 woonde. Ten slotte: ook de langbenige, hese chanteuse Carla Bruni pikte al een graantje mee van de Auden-mania, want op haar CD No promises moduleert haar stem onder meer ook op poëmen van Auden.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening