Alarm voor Australische klassiekers

Vorig jaar kregen de belang-rijkste Australische literaire uitgevers en agenten een tekst opgestuurd van ene Wraith Pickett. Niemand vond de tekst goed genoeg om de onbekende debutant Pickett uit te geven. Er ontstond flinke beroering toen vervolgens bleek dat Wraith Pickett niemand anders was dan Patrick White (1912-1990), de enige Australische Nobelprijswinnaar, en de ingezonden tekst een hoofdstuk uit een van zijn meesterwerken, The Eye of the Storm. Voor de Australisch-Libanese schrijver David Malouf (die al in in 1986 een van Whites bekendste boeken, Voss, tot een libretto bewerkte) aanleiding genoeg om White terug de literatuurgeschiedenis in te schrijven. Maar andere literatuurliefhebbers down under zagen in het voorval een veeg teken van de deplorabele omgang met het Australische literaire erfgoed. Er werd zelfs een code red geproclameerd over de omgang met de klassieken: "We moeten oppassen dat onze kinderen er niets van zullen weten.’ Wij, up above, kunnen ons van hieruit alleen maar afvragen of de professionele lectoren in de lage landen de teksten van ene Guus Locha* of Dave Grerer* (zie comments) uit de stapel ingezonden manuscripten zouden halen. [Cartoon: Sturt Krygsman, tekst HC]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening