Brusselmans-klonen vieren hun idool

Op vrijdag 6 april 2007 komen de lookalikes van Herman Brusselmans massaal uit de kast, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Vlaamse volksschrijver, die op dat moment ook 25 jaar auteur is. In de Gentse Vooruit wordt die dag de Literaire Lente op gang geschoten met zowaar een verkiezing van Miss Brusselmans 2007 en van Mister Lookalike Brusselmans 2007. Lange, klissige zwarte manen, ongezonde bleekheid, een lederen jas (en een klein vierpotig mormel) zijn ongetwijfeld sterke troeven bij deze prijzenkamp. Het evenement Zogezegd in Gent, georganiseerd door Boek.be en Radio 1, belooft een hoogst gevarieerde happening te worden, waarvoor zelfs Tom Lanoye als curator is aangetrokken. Het is vooral de bedoeling de 24 actieboeken een duwtje in de rug te geven en het nieuwe voorjaarsaanbod in de schijnwerpers te zetten. Er is bijvoorbeeld een kamer met 24 bedden waar de bezoekers de geselecteerde boeken al een keer kunnen uitproberen. In het luik Hollands glorie zijn auteurs als Arthur Japin, Connie Palmen en A.F.Th. van der Heijden de eregasten. Premier Guy Verhofstadt zal aan Willy Courteaux het symbolisch eerste exemplaar overhandigen van de integrale heruitgave van zijn Shakespeare-vertalingen, "bij wijze van demissionair koningsdrama", aldus Lanoye. Een heleboel acteurs, van Els Dottermans tot Jan Decleir, leest anderhalf uur Shakespeare-fragmenten voor. Voorts is er een ode aan Komrij's kakafonische encyclopedie en een kapsalon "Chez Lewie", met mini-luisterspelen rond Louis Paul Boons Mieke Maaike's Obscene jeugd. Het integrale programma is beschikbaar vanaf 15 maart, zie ook het persbericht. De Literaire Lente vertakt zich tot 30 april over heel Vlaanderen, met veel schrijversinterviews en literair gekletter in boekhandels en caf├ęs.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening