83 ton waardevolle boeken in afvalcontainer

De katholieke Universiteit van de Duitse stad Eichstätt heeft 83 ton waardevolle boeken bij het oud papier gegooid, zo laat de Frankfurter Allgemeine Zeitung weten. De boeken waren voor het grootste deel afkomstig uit de centrale kapucijnerbibliotheek van het klooster in het Beierse Altötting. De bedelorde had in 1999 met de universiteitsbibliotheek in Eichstätt een overeenkomst gesloten, waarin stond dat 420.000 boeken zouden worden overgedragen. Bij deze transactie blijkt nu een en ander grondig verkeerd gelopen. Met schat dat 100.000 boeken quasi achteloos in de container voor ‘verdere verwerking’ zijn terechtgekomen. Anonieme bronnen wijzen met de vinger naar de nieuwe directrice van de bibliotheek: "Van de 1400 kisten werd de helft gesorteerd. Van die boeken is het grootste gedeelte aan antiquaren verkocht, slechts enkele titels zijn uiteindelijk in de catalogus van de universiteit gekomen. De 700 andere kisten zijn in de verbrandingsoven beland." Het valt, aldus nog de FAZ, te vrezen - of voor verzamelaars toe te juichen - dat ook in de nabije toekomst kostbare folianten uit allerlei abdijcollecties op de markt zullen komen, om de teruglopende inkomsten van de kerk te compenseren.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening