Egyptische schrijfster Nawal El-Saadawi van manuscript beroofd

De internationaal bekende Egy-ptische schrijfster Nawal El-Saadawi (°1931) is begin februari overvallen in het station van Mechelen. Dat gebeurde toen ze terugkwam van een conferentie in Rotterdam. De gauwdieven gapten haar handtas, waarin zich onder meer het manuscript van haar nieuwe boek bevond. Het was het enige exemplaar van het boek waaraan ze de voorbije twee jaar had gewerkt. De militante Nawal El-Saadawi, die in Egypte vanwege haar strijd voor de vrouwenrechten stelselmatig met censuur te maken krijgt, verblijft sinds enige tijd in België. Dat gebeurt in afwachting van haar vertrek naar de Verenigde Staten, waar haar dochter woont en waar ze in Michigan gaat doceren. De schrijfster woonde tussen 1991 en 1996 al in de Verenigde Staten, nadat ze in Egypte door fundamentalisten met de dood was bedreigd. El-Saadawi hoopt dat het manuscript alsnog terug opduikt. Waarover het boek handelt, wou ze evenwel niet zeggen. Onlangs kwam de schrijfster nog in het nieuws toen in Caïro haar autobiografie van de internationale boekenbeurs werd geweerd. El-Saadawi presenteerde zichzelf in 2004 ook als Egyptische presidentskandidate.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening