J.M. Coetzee prijst Hugo Claus

In de boekenbijlage van de Britse krant The Guardian brak de Zuidafrikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee (°1940) gisteren opnieuw een stevige lans voor de poëzie van Hugo Claus. In zijn essay Stepping Stones verkent de tweevoudige Booker Prize-winnaar leven en dichtkunst van de reus van de Vlaamse letteren, die op 5 april zijn 78-ste verjaardag viert. Coetzee schrijft onder meer: "Zijn poëzie is van meet af aan gekenmerkt door een ongewone mengeling van intelligentie en passie, waaraan uiting wordt gegeven in een medium waarover hij zo'n lichtvingerige controle heeft dat de kunst onzichtbaar wordt." Coetzee geeft Claus "een plaats onder de beste Europese dichters van het einde van de twintigste eeuw." Het essay is een extract uit Coetzee's essaybundel Inner Workings: Essays 2000-2005 , die deze week verschijnt. De publicatie kan in ieder geval de Nobelprijsfähigkeit van Claus weer verhogen. De tekst is wél niet nieuw: hij verscheen begin 2006 al in een Nederlandse vertaling in De Standaard en fungeerde ook als inleiding bij een Engelstalige bloemlezing van Claus' poëzie: Greetings. Selected Poems. The Guardian omlijst het essay met het Claus-gedicht Ten Ways of looking at P.B. Shelley in een vertaling van Coetzee himself. Coetzee stelde immers ook de bundel Landscape with rowers samen, met poëzie uit de Lage Landen. In zijn gebundelde stukken uit de periode 1986-1999 (Stranger shores ) had hij al oog voor het werk van de Nederlandse auteurs Marcellus Emants, Cees Nooteboom en Harry Mulisch.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening