Zwitserse schrijver Jürg Federspiel dood aangetroffen

Een van de grote namen van de Duitstalige Zwitserse literatuur is overleden. De auteur Jürg Federspiel is vandaag levenloos teruggevonden bij een barrage aan de Rijn, nadat hij eind januari als vermist was opgegeven. De 75-jarige Federspiel leed aan diabetes en aan de ziekte van Parkinson en zou de laatste tijd verward zijn geweest. "Fädi", zoals zijn vrienden hem noemden, was van jongsaf aan "een heimatloze man", een rusteloze reiziger die "het nergens lang uithield." Hij werd geboren in 1931 in Kempthal nabij Zürich. Na het gymnasium ging hij aan de slag als filmcriticus en reporter. In zijn literair werk was de journalistieke toets nooit ver weg. Federspiel voelde zich sterk aangetrokken door de Verenigde Staten. Hij kreeg enige naam met Museum des Hasses (1969), een boek met kaleidoskopische, zelfs chaotisch aandoende aantekeningen over New York. Bekendheid verwierf hij vooral met Die Ballade von der Typhoid Mary (1982), waarin hij in 45 korte episoden vertelt over de engel des doods Mary Mallon (alias Typhoid Mary), die tussen 1900 en 1907 met haar kookkunsten 47 mensen met tyfus besmette. Dood was een allesoverheersend motief in het werk van deze tragisch gestorven einzelgänger, die voor zijn oeuvre de meeste belangrijke Zwitserse literatuurprijzen ontving. De ballade van besmette Mary verscheen in 1989 in een Nederlandse vertaling bij De Prom.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening