Aanslepend conflict rond archief Jacques Derrida

Er is stevig getouwtrek aan de gang omtrent de archieven van de Franse postmodernistische filosoof Jacques Derrida (1930-2004). Het merendeel van de papieren van Derrida is ondergebracht aan de Universiteit van Irvine (UCI - Californië). De instelling beschuldigt nu de familie van de overleden 'deconstructivist' dat deze een in 1990 afgesloten overeenkomst niet respecteert. In dat jaar had Derrida ermee ingestemd om zowat zijn integrale persoonlijke archief (manuscripten, geluidsopnamen, conferenties, nota's enz.) aan de bibliotheek van Irvine te schenken. Volgens zijn Engelse vertaalster Peggy Kamuf beschikt de universiteit momenteel over onuitgegeven materiaal voor nog zeker veertig boeken, "een echte schat." Enkele maanden voor de dood van de filosoof raakten de relaties tussen de universiteit en Derrida evenwel zwaar vertroebeld, zo verklaart althans Derrida's echtgenote Marguerite: "Jacques was boos op de universiteit nadat hij de verdediging had opgenomen van een jonge collega, die in zijn ogen onheus behandeld werd." Kort daarna vertrok er vanuit de familie Derrida een schrijven naar de Californische universiteit waarin gevraagd werd om een einde te maken aan elke verbintenis met de UCI. De universiteit liet dit niet zomaar over zich heen gaan en daagde de familie Derrida in november 2006 voor een federale rechtbank, met de beschuldiging dat zij een aantal manuscripten en beloofde brieven niet had terugbezorgd. De UCI vroeg een schadevergoeding van liefst 500.000 dollar én de onmiddellijke overdracht van alle archieven aan de universiteit. De instelling zou immers al 500.000 dollar hebben besteed aan het project, onder meer voor de installatie van twee fotokopieerapparaten bij Derrida thuis.
Nadat de Amerikaanse academische wereld lucht kreeg van de aanklacht en er schande over sprak, trok de UCI haar klacht in en werd er aangestuurd op een minnelijke schikking. Maar Le Monde achterhaalde vrijdag dat de eis helemaal niet is ingetrokken. De zaak zit zelfs muurvast. Derrida's echtgenote betreurt de gang van zaken én zegt te goeder trouw te handelen, temeer er een oplossing mogelijk is, waarbij zowel het UCI als Franse archieven (meer bepaald het befaamde IMEC) hun deel krijgen van de Derrida-papieren. "Voor mij is het essentieel dat de wens van Jacques gerespecteerd wordt."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening