Boon-kenner en literatuurwetenschapper Bert Vanheste overleden

Nu pas raakte het nieuws bekend dat vrij-dag jl. de emeritus-hoogleraar en Boon-kenner Bert Vanheste is overleden. Vanheste (°1937) was van 1972 tot 2002 hoofddocent Vlaamse letterkunde aan de Radbouduniversiteit (de vroegere KUN) in Nijmegen. De uit het Westvlaamse Pervijze afkomstige Vanheste promoveerde in 1971 op een literatuursociologisch onderwerp. In zijn doorwrochte Literatuursociologie (1981) maakte hij de balans op van de destijds modieuze wetenschap die de wisselwerking tussen literatuur en maatschappij bestudeert. Vanheste schreef ook één roman - waaronder Eeuwig en drie dagen (1988) en een verhalenbundel. Onder het pseudoniem Bert Brouwers schreef hij nog twee prozawerken en een dubbele studie. Vanheste legde zich de laatste tijd toe op zogenaamde leeswandelingen over literaire reuzen als Gilliams, Elsschot, Gezelle én Boon. Over zijn geliefde schrijver Boon publiceerde hij onder meer Want uw vijand wie is dat? (Querido, 1989), een studie over Mijn kleine oorlog én in 2004 het leeswandelboek De baan op met Boon (De Arbeiderspers, 2004). Voor zijn Boon-onderzoek kreeg hij in 2005 de Louis Paul Boonprijs. Hij kon de onderscheiding toen al niet ophalen vanwege ziekte. Vanheste was ook voorzitter van het Vlaams Cultureel Kwartier in Nijmegen. Over die laatste stad publiceerde hij bij Vantilt ook het boek Een beeld van een stad. Vlaamse wandeling door Nijmegen. Vanheste, die regelmatig in jury's zetelde, nam vaak stelling in rond actuele literaire thema's, zoals bijvoorbeeld hier. Zie ook deze herinnering aan Vanheste op De Contrabas.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening