Torpedo, een "boekachtig blad"

Terwijl zeer binnenkort Hollands Diep voor het eerst in de winkelschappen ligt, is er alweer een nieuw semi-literair en tegelijkertijd journalistiek getint blad in de maak. In Torpedo zullen "alleen de verhalen en het plezier van de auteurs tellen". Torpedo wordt, zo lezen we vandaag in De Volkskrant, "een boekachtig blad" met "onderzoeksjournalistiek, literaire non-fictie en reportagefotografie, alles vanuit de persoonlijke interesse van de medewerkers". Het initiatief gaat uit van een driekoppige redactie met Carel Helder, Mirjam Bosgraaf en Daan Dijksman (de vroegere hoofdredacteur van Vara TV Magazine). Vanaf april zal Torpedo zes keer per jaar verschijnen. Er zijn onderhandelingen gaande met twee geïnteresseerde uitgevers.
Onder de 35 medewerkers vallen schrijvers/journalisten als H.J.A. Hofland, Johannes van Dam en Tommy Wieringa op. Ze mogen hun pen geheel de vrije loop laten: "Als een schrijver vijfduizend woorden nodig heeft, is dat prima, maar vijfhonderd mag ook". Het blad is "honderd procent columnistvrij" en heeft "geen website". Qua vormgeving wordt gemikt op "een Granta-achtig blad, maar dan sjieker". De vormgeving komt van René van der Vooren, die ook de onlangs heruitgegeven verzamelde werken van Freud bij Boom verzorgde. In het eerste nummer schrijft Johannes van Dam (de beruchte lekkerbek-encyclopedist van De Dikke van Dam) over oplichters en brengt Tommy Wieringa verslag uit over zijn (Saint-Amour?)-toernee door België. De titel Torpedo heeft geen specifieke betekenis, maar dekt volgens de initiatiefnemers uitstekend de lading.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening