Boekenbeurs van Caïro bant Milan Kundera en Zorba de Griek

De International Book Fair van Caïro, die wordt beschouwd als de belangrijkste Arabische boekenbeurs, raakt meer en meer in de greep van de religieuze en radicaal islamitische literatuur, zo meldt AFP. De Egyptische autoriteiten onderschepten via de douane een aantal boeken en verhinderden zo hun aanwezigheid op de beurs. Het ging om Arabische versies van Milan Kundera's De ondraaglijke lichtheid van het bestaan en Het boek van de lach en de vergetelheid, een vertaling van Zorba de Griek (van Nicolas Kazantzakis) en de autobiografie van de Egyptische militante feministe Nawal El-Saadawi (°1931). De boeken waren afkomstig van de Libanese uitgever Dar al-Adab, die niet te horen kreeg waarom zijn boeken in beslag werden genomen. Schrijfster El Saadawi verklaarde aan AFP dat ook een ander boek van haar - onder druk van de Egyptische veiligheidsdiensten - van de beurs werd verwijderd. Nawal El-Saadawi, die omwille van haar geschriften in 1981 in een Egyptische gevangenis belandde, toonde zich "zeer triest" over "de vloedgolf van fundamentalistische, religieuze boeken" op de beurs in Caïro. EL Saadawi beschouwt zichzelf als een doelwit "omdat ik de drie taboes van de sexualiteit, het geloof en de macht blijf bestrijden."
Naast bijzonder veel religieus getinte boeken en abondant geïllustreerde Koran-versies viel ook de aanwezigheid op van diverse uitgaven van Adolf Hitlers Mein Kampf. De Syrisch-Egyptische uitgever Mahmoud Abdallah beweert dat "het boek een element van zijn succes is, zeker bij de leeftijdsklasse tussen 18 en 25 jaar." Andere uitgevers kwamen met boeken waarin wordt geponeerd dat apen afstammen van de Joden. "De verkoop van Mein Kampf op de beurs is een regelrecht schandaal", protesteerde hoogleraar Mohammed Arkoun van de Parijse Sorbonne. Hij is van oordeel dat het boekenaanbod in Caïro "de culturele leegte" in de Arabische wereld weerspiegelt. De Egyptische International Book Fair, die vandaag de deuren sluit, trekt telkens meer dan 2 miljoen bezoekers. Dit jaar was Italië het Europese gastland.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening