Hunter S. Thompson als gonzo-fotograaf

De Amerikaanse schrijver en journalist Hunter S. Thompson (1937-2005), de godfather van de gonzo journalism die zich twee jaar geleden van het leven beroofde door zich een kogel door het hoofd te jagen, was ook als fotograaf erg actief. Dat bewijst een fototentoonstelling in Londen waarin de visie van Thompson op de Amerikaanse sixties op overtuigende wijze én "in glorieuze kleuren" is neergezet, aldus The Guardian. De tentoonstelling, die loopt tot 10 maart, gaat vergezeld van een exclusieve publicatie. Naast zelfportretten van de cultauteur van Fear and Loathing in Las Vegas (1971), zijn er veel beelden die de sixties in een verhevigd daglicht plaatsen. Het boek Gonzo is een rijkelijke kroniek van Thompson's avontuurlijke bestaan, vanaf zijn eerste reizen als verslaggever in Puerto Rico, zijn tijd in Big Sur en zijn belevenissen bij de Hell's Angels. Het is de eerste uitgave van AMMO Books, die wereldwijd slechts 3.000 exemplaren van het boek beschikbaar stelt. Het fraai ogende boek wordt ingeleid door Thompsons boezemvriend Johnny Depp en kost 300 dollar.
Gonzo journalism à la Thompson is trouwens een vaak misbegrepen term én werd een vrijgeleide voor journalistiek uit de losse pols, zonder veel fact checking. Zelf omschreef Thompson het "als een schrijfstijl waarvoor het talent van een daadwerkelijk groot journalist, het oog van een kunstenaar en een fotograaf en de kloten van een toneelspeler moesten samensmelten." Thompsons analyses (onder meer zijn artikelenreeks over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 1972) vermengden zich bij hem met door drugs gedicteerde visioenen. Hier kun je een interview met Thompson bekijken, zie ook het in memoriam destijds van Tom Wolfe.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening