VFL licht literaire tijdschriftenlezers door

Het Vlaams Fonds voor de Letteren heeft een le-zersonderzoek gehouden bij de Vlaamse literaire tijdschriften. Uit de 626 antwoorden (op 10.200 verspreide enquêtes) zou blijken dat de gemiddelde lezer van deze tijdschriften een man is van zowat 48 jaar, met een brede culturele interesse. De helft is zelfs ouder dan 50 jaar. De enquête wilde het profiel en de verwachtingen van de lezers precies in kaart brengen. Het VFL subsidieerde vorig jaar elf literaire tijdschriften (waaronder DWB, De Brakke Hond, Revolver, Poëziekrant en Deus Ex Machina) voor ongeveer 285.500 euro, met een totale oplage van 31.640 exemplaren. Het merendeel van deze oplage werd via abonnementen bezorgd, de verkoop van losse nummers blijft het minder goed doen. De gemiddelde lezer volgt 2,1 literaire tijdschriften en maakt meestal kennis met de tijdschriften via het informele circuit. De literaire tijdschriftenlezer vindt ook dat hij teveel "fragmenten" voorgeschoteld krijgt. Hij wil meer essays, recensies en aandacht voor buitenlandse literatuur. Toch is de tevredenheid over de inhoudelijke kwaliteit groot. Een heikel punt blijft de slechte zichtbaarheid van literaire tijdschriften in de boekhandel. In de bibliotheken is de situatie iets beter, maar ook daar is er nog veel werk aan de winkel. Het onderzoek concludeert ook dat lezers de tijdschriften beschouwen als aanvulling op de boekenbijlagen bij kranten. Duidelijk is dat literaire tijdschriften de band met jongeren dreigen kwijt te raken en dat de concurrentie van digitale media en internet ook hier voelbaar is. Het integrale onderzoek, dat zaterdag werd voorgesteld op het jaarlijkse Tijdschriftenforum, kan opgevraagd worden bij het VFL via lara.rogiers@vfl.be.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening