Boeken lezen als straf bij jonge criminelen

Jongeren die zich in het Nederlandse Noord-Limburg aan lichte criminaliteit bezondigen, lopen het risico om als taakstraf een boek te moeten lezen. De Stichting Halt Limburg-Noord is samen met de regionale bibliotheekketen Biblioplus bezig aan de voorbereiding van het project "Identificerend lezen voor jongeren." "Het lezen van boeken over groepsdruk, stoerdoenerij, alcohol en drugs kan de ontspoorde jeugd beter inzicht bieden in hun eigen problemen", zo vindt directeur T. Kuipers van Biblioplus in De Telegraaf. "We heffen geen moraliserend vingertje, maar willen aanzetten tot een goed gesprek.” Het project van het Landelijk fonds voor bibliotheekvernieuwing (ISB) bekroonde het project zopas met 42.000 euro. Het richt zich op jongeren tussen 12 en 18 jaar. Boeken kunnen hen "een spiegel voor de ziel" aanbieden, zo luidt de redenering. "In deze leeftijd verkennen jongeren van nature hun grenzen maar schieten daar ook wel eens flink overheen." Via "aansprekende verhalen" kan men "de risico’s van groepsdruk, verslaving en crimineel gedrag op een zeer intensieve manier laten ervaren." De initiatiefnemers willen vooral - zo klinkt het in het wolligste welzijnsjargon - "het risicobewustzijn en het zelfrespect van de betreffende jongeren versterken." Dus kan de methode als leerstraf worden voorgelegd aan jongeren die door de politie voor een licht vergrijp naar het HALT-bureau worden gestuurd. Aan welke boeken Biblioplus denkt om de zeden te verzachten, is niet bekend.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening