Gentse Boekentoren in finale Monumentenstrijd

Goed nieuws voor bibliofielen: de Gentse Boekentoren krijgt een plaats in de finale van het VRT-programma Monu-mentenstrijd. Het gebouw was in 1935 door architect Henri van de Velde opgevat als Gesamtkunstwerk maar is al een hele tijd ten prooi aan allerhande verval & onheil. Het biedt onderdak aan de Gentse Universiteitsbibliotheek en zal nu Oost-Vlaanderen vertegenwoordigen in de monumentenwedstrijd. Peter Nic Balthazar pleit in de finale van 19 februari voor het 64 meter hoge gebouw. De Boekentoren, een modernistisch baken aan de Gentse skyline, is dringend toe aan een verregaande en doordachte restauratie. Alle aandacht voor het monument valt daarom toe te juichen. De Raad van Bestuur van de Universiteit Gent besliste in 2005 al om 30 miljoen euro te investeren in de restauratie van de Boekentoren. Maar dat is slechts een klein onderdeel van het vereiste geld. Wie daar zin in heeft, kan trouwens nog steeds een vierkante centimeter torengevel sponsoren, 1 euro per cm². Er zijn ongeveer 23 miljoen vierkante centimeters beschikbaar. Ook een torentrede kan geadopteerd worden.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening