Kruimeldief (7)

Zevende aflevering van deze rubriek met letterwaren en boekencuriosa, onder de vorm van panklare letterlinks.
**35 boeken, 300 interviews en 60 jaar in het brandpunt van het Amerikaanse literaire leven. The Guardian-coryfee Robert McCrum ontmoet de immer controversiële Norman Mailer, die zich met zijn Hitler-roman The Castle and the Forest weer in ruig water bevindt.
**De brieven van Honoré de Balzac (1799-1850) zijn opgenomen in de Pléiade-reeks én worden nader beschouwd in Le Nouvel Observateur. Schrijfslaaf Balzac noteerde: "Je vis sous le plus dur des despotismes, celui qu'on se fait à soi-même."
**Het februarinummer van het Franse tijdschrift Lire heeft een overvloedig dossier over de komediekoning Molière.
**Het verse nummer van het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn, dat twee keer per jaar "uit het nest geroofde" poëzie brengt, staat in het teken van de veranderlijkheid en de onbestendigheid. Op de site laat bezieler Jozef Deleu enig voorproeven toe.
**Gisteren werden de Vlaamse Cultuurprijzen uitgereikt. Onder andere Jeugd en Poëzie, politiek essayist Luc Huyse én striptekenaar Kim Duchateau zijn enkele van de 13 laureaten, zie hier én daar.
**Waarom blijft global warming vooralsnog afwezig in de literatuur, dat vraagt The Guardian-boekenredactie zich op zijn blog af?
**The Believer heeft een indringend gesprek met de Amerikaanse auteur Richard Powers over onder meer "het brein als ultieme verhalenmachine."
**Waar eindigt de digitalisering als zelfs het Zweedse dagblad Post-och Inrikes Tidningar (°1645), de oudste in circulatie zijnde krant ter wereld, stopt met zijn papieren versie én enkel nog online kan gelezen worden? Wired brengt het onthutsende nieuws.
**Sam Tanenhaus herleest in The New York Times het werk van Nobelprijswinnaar Saul Bellow, met bijgevoegd overzicht van zijn oeuvre.
**De Slegte heeft een nieuwe catalogus voorradig, met een en ander uit de nalatenschap van Karel Jonckheere, het boekje valt ook te downloaden. Met verder ook veel Nederlandse letterkunde: brieven, handschriften en boeken van Boon, Büch, Claus, Cremer, Elsschot, Komrij, Lanoye en Walschap. Het Antwerpse filiaal heeft als extra een collectie W.F. Hermans in de aanbieding.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening