Nederlandstalige fictie op komst (2): de nieuwe Belgen

Al jarenlang klinkt de luide jammerkreet over het gebrek aan allochtone auteurs in Vlaanderen, terwijl in Nederland schrijvers van vreemde origine als een evidentie worden beschouwd. De eind vorig jaar verschenen bloemlezing Kif Kif met verhalen van "nieuwe Belgen", zorgde voor broodnodig pionierswerk. De bundel wilde een soort vergaarbak zijn van het aanwezige Vlaamse talent, hoewel er zich nog veel kaf tussen het koren bevond (in Knack maakte Herman Jacobs vorige week overigens deskundig brandhout van de bundel). Voor sommigen was het niettemin de gedroomde springplank naar werk van langere adem. Liefst drie van deze Kif Kiffers debuteren dit voorjaar al met een volwaardige roman. Naïma Albdiouni, die ook al meewerkte aan een Klara-radioboek, komt met Voyeur (Meulenhoff/Manteau) waarin ze Abdullah, een slachtoffer van martelpraktijken, in het verweer laat komen. Zijn eenmansguerrilla tegen het regime beroert de volksmassa's. Malika Chaara, in 1999 laureate van de Matildaprijs voor haar jeugdboek De tijd is een cirkel, debuteert in april met Overweg (Manteau), een boek over de levensfasen van een zekere Sappho, "schoon als Aphrodite", verteld door haar jeugdvrienden en haar familie. We volgen haar van kind tot jongvolwassene. De lammeren, de barokke eersteling van Mustafa Kör, verschijnt na menig uitstel op 21 maart (Van Gennep). Op woordfestivals liet Kör een paar intrigerende fragmenten horen. Zie ook ons eerder bericht én de eerste aflevering van deze mini-reeks.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening