Debutante wint verrassend Costa Book of the Year Award

De Schotse debutante Stef Penney heeft voor haar boek The Tenderness of Wolves vanavond de begeerde Costa Book of the Year Award 2006 gekregen, de nieuwe benaming voor de Whitbread Prize. Penney's debuut werd geselecteerd uit vijf boeken die eerder een Costa Award in vijf categorieën (poëzie, proza, debuutroman, biografie en kinderboek) ontvingen. Penney strijkt voor de prijs 25.000 pond op. De jury verkoos haar zeer verrassend boven de gedoodverfde favoriet William Boyd en zijn boek Restless (die voor dat boek eerder de Costa Award voor de beste roman kreeg) én Keeping Mum van biograaf Brian Thompson. Het boek van Stef Penney verscheen intussen bij uitgeverij Prometheus in het Nederlands als De tederheid van wolven. Het boek speelt zich af op het Canadese platteland aan het eind van de negentiende eeuw en draait rond de moord op een stroper. De jury prees Penney's historische zorgvuldigheid hoewel de schrijfster toegaf nog nooit een voet op Canadees grondgebied te hebben gezet. Penney, die ook kortfilms maakt, baseerde zich bij het schrijven op gedetailleerd bronnenonderzoek in de British Library. De jury prees het boek als: "not just an extraordinary first novel, an extraordinary novel." Vorig jaar werd de gerenommeerde prijs toegekend aan Hilary Spurling voor haar biografie Matisse: The Master. De prijs is aan zijn 35ste jaargang toe maar heeft sinds dit jaar een nieuwe hoofdsponsor, vandaar de naamswijziging in Costa. Het is de vierde maal dat een debutant de hoofdprijs krijgt. Meer in The Guardian en bij BBC News.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening