Nederlandstalige fictie op komst (3): de vaste waarden

Deze week werpen we in vier afleveringen een vooruitblik op de Nederlandstalige fictie van dit voorjaar. Vandaag ruimen we baan voor een aantal "vaste waarden" met een nieuw boek. Koen Peeters, die onlangs met Fijne motoriek ook zijn dichterstalenten ontvouwde, vraagt zich met recht en reden af waarom er nooit iemand op het idee is gekomen om, in navolging van de Great American Novel, een Grote Europese Roman te schrijven. Hij besloot dan maar zelf deze lacune op te vullen (Meulenhoff/Manteau). Peeters, wiens boeken telkens pendelen tussen vertrouwdheid en vederlichte vervreemding, laat in zijn nieuwe boek zijn hoofdpersonages een passage langs alle Europese hoofdsteden maken. De steriele decors zijn congrescentra, luchthavens en hotels; de heerschappen Robin en Theo, werkzaam in de marketing, bewegen zich badinerend door het leven. Het hoofdpersonage is zelfs op zoek naar "een allesverterende liefde". Benieuwd of Peeters het teleurstellende Mr. Sjamaan kan doen vergeten.
Zorgt de wel eens overschatte Leo Pleysier voor enige variatie op zijn onderhand bekende stemmenrevue van door elkaar pratende familieleden? De Latino's (De Bezige Bij) gaat over een jong idealistisch koppel dat ontwikkelingswerk in Latijns-Amerika gaat verrichten. Dat lijkt idyllisch, tot iets verschrikkelijks hun overzeese leven overhoop gooit. Oscar van den Boogaard heeft na de Emmanuel Lippmaskerade wijselijk ook een eigen roman in de pijplijn zitten. Magic Man (Querido) wordt gepresenteerd als de tegenhanger van De heerlijkheid van Julia en "een zoektocht naar de diepste verlangens van een man". De homoseksuele Bruno raakt gebiologeerd door de beeldschone Denise en reist haar onder meer na naar Rio de Janeiro, zo leert de vage aankondiging.
Renate Dorrestein (Contact) zit niet stil en is alweer van de partij met Echt sexy, een roman over de Amsterdamse brugklasser Fiebie Koolveld. Het meisje verlangt terug naar een tijd toen de wereld "nog minder gemeen" was. Gerrit Krol, die het ene boek na het andere publiceert, out zich nog maar eens als liefhebber van rondborstige vrouwen, van het type niet-slim-maar-wel-lekker (zie ooit De ziekte van Middleton). Duivelskermis (Querido) is "een geestrijke roman, een ode aan het vrouwelijk schoon - en een lange neus naar wie daarover iets te klagen heeft". Erwin Mortier werkt hard aan een nieuwe roman en vond ook tijd om een belangwekkende herinnering te boek te stellen. Het deze week verschenen Avonden op het landgoed vertelt over een reis in 1997 naar het Zuid-Franse geheime landgoed van Gerard Reve én de "soms hilarische, ontluisterende" avonturen waarin hij met de toen al sukkelende schrijver verzeild raakte (De Bezige Bij).
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening