Shakespeare als brainfood

Britse leerkrachten willen tij-dens de Engelse les meer toegankelijke Shakespeare-stukken behandelen, zo meldt de BBC. Uit een rondvraag bij leraars van 13- en 14 jarigen blijkt dat vooral toneelstukken als Romeo and Julia en As You Like It goed zouden vallen. Othello en vooral Henry IV worden dan weer gedesavoueerd, het eerste stuk omdat het thema van de seksuele jaloezie minder geschikt zou zijn voor tieners, het tweede omdat het stuk ‘actie’ zou missen. Nochtans is het bestuderen van shakespeariaanse taal goed voor de hersenen, zo blijkt uit recent onderzoek aan de Universiteit van Liverpool. In een project dat poogt te achterhalen hoe innovatieve literaire taal preventief kan werken tegen dementie, werden proefpersonen aan een hersenscanner bestookt met fragmenten van de bard. De ‘functionele shift’ bij Shakespeare, waarbij bijvoorbeeld zelfstandige naamwoorden als werkwoorden worden gebruikt, zorgde voor pieken in de hersenactiviteit. Het brein begint, vanuit frustratie dat de tekst niet meteen begrepen wordt, plotseling harder te werken. "Shakespeare verrast en verschalkt het berein door schijnbaar normale zinnen te doorspekken met vreemde woorden, en daardoor ontstaat dramatiek uit de simpelste dingen," zo zegt professor Paul Davis. In zijn binnenkort te verschijnen boek Shakespeare Thinking gaat hij nog verder door te beweren dat de klassieken lezen, kinderen helpt bij hun volledige geestelijke ontwikkeling.
Interdisciplinariteit und Shakespeare und kein Ende. Het doet denken aan het boek van neuroloog Paul M. Matthews en Shakespeare-kenner Jeffrey McQuain uit 2005, The Bard on the Brain, met als ondertitel: ‘Understanding the mind through the art of Shakespeare and the science of brain imaging’. Ook wetenschappers moeten creatief zijn om nieuwe onderzoeksterreinen aan te boren, zo blijkt. Of om het ons samen met Macbeth af te vragen, is ook wetenschap ‘a dagger of the mind, a false creation, proceeding from the heat-oppressed brain?
Tags: Klassiekers, Engelse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 07-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening