Erven Annie M.G. Schmidt vragen geld voor naamsgebruik

De erven van de Nederlandse schrijfster Annie M.G. Schmidt (1911-1995) willen geld zien voor het gebruik van namen uit haar boeken. Sinds drie jaar is Wombat BV, het bedrijf dat de auteursrechten beheert, bezig om de ,,wildgroei' aan bedrijven met namen als Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet aan banden te leggen. ,,We willen voorkomen dat bedrijven waar wij niet achter staan de goede naam van Annie en haar werk aantasten', zo zegt Renske Pesman van Wombat aan ANP in reactie op een bericht van het Algemeen Dagblad. Drie jaar geleden is Wombat begonnen met het inventariseren en aanschrijven van commerciƫle bedrijven. Sinds kort krijgen kinderdagverblijven en peuterspeelzalen met namen uit de boeken van Annie M.G. Schmidt ook een brief waarin Wombat verzoekt om eenmalig 350 euro te betalen voor een licentie. "Kinderdagverblijven zijn goede instellingen en passen bij Annie, maar ze gebruiken een auteursrechtelijk beschermde naam. Daar moeten ze voor betalen.' Tientallen kinderopvangcentra gebruiken in Nederland dergelijke Schmidt-namen. Pesman ontkent dat Wombat uit is op makkelijk geldgewin: ,,Zij hebben bewust voor deze naam gekozen en met die naam trekken zij er klanten mee.' De meeste kinderdagverblijven reageren positief op de brief: "Ze begrijpen ons verhaal heel goed. De meesten betalen ook.' Instellingen die niet van naam wil veranderen, krijgen misschien een rechtszaak voor de kiezen, zo waarschuwt Wombat.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening