Nederlandstalige fictie op komst (4): de outsiders

[Slotaflevering van deze mini-reeks over het op til zijnde aanbod Nederlandstalige fictie, met heden aandacht voor "de outsiders", auteurs die - zoals dat heet - verrassend uit de hoek kunnen komen.] Met dit genadeloos eerlijke dagboekfragment in De Brakke Hond veroorzaakte de Antwerpse hoogleraar Joris Gerits onlangs een lichte schokgolf. In het stuk legde hij het veilige harnas van gewaardeerd academicus aan de Universiteit Antwerpen af en kwam er een zwaar gehavend man tevoorschijn. In het in maart te verschijnen 365 (Meulenhoff/Manteau) heeft hij zijn leven precies één jaar lang geboekstaafd. Twee echtscheidingen, twee hernia’s, één slokdarmkanker, een erfelijke leverkwaal en manisch-depressieve en agorafobe zoons zijn de demonen waarmee Gerits in de clinch moet. Walter van den Broeck, die het boek voorproefde, schrijft dat het op slag “een schaamtegevoel voor de eigen neiging tot het dramatiseren van futiliteiten” veroorzaakt. Toch schijnt Gerits de overdosis ellende met een zekere luchthartigheid en zelfspot te bestrijden.
Marjolijn Februari is een writer’s writer die slechts moeizaam haar intellectueel aura weet af te leggen, maar nochtans verrassend heldere essays op haar conto heeft. Wordt De literaire kring (Prometheus) haar doorbraak als romancière? Niet onmogelijk. Het boek gaat over de “weldenkende klasse” en over een internationale bestsellerschrijfster die terug naar haar dorp keert. Bart Koubaa was na de Anciaux-stunt met zijn debuut Vuur een tijdlang van de kaart. Toch lijkt hij met elk boek geruisloos beter te worden. Koubaa zoekt zijn thema’s steeds ver van huis. In Het gebied van Nevski (Querido) lijkt het alsof hij thematisch de mosterd bij Douwe Draaisma of Oliver Sacks heeft gehaald. Centraal staat een schrijver met een taalstoornis. Nadat hij door het ijs is gezakt en een hersenbeschadiging oploopt, probeert hij weer te schrijven, “de woorden explorerend als vormden zij het stratenplan van zijn woonplaats.” De peilloze melancholicus Luuk Gruwez kruipt voor zijn nieuwe prozabundel in de huid van een heertje, in navolging van Jules Renards Peenhaar of Paul Valéry’s Monsieur Teste. Psilo (De Arbeiderspers) heet zijn creatuur en “elke dag weer is hij zich bewust van zijn nietige plek in een onmetelijk heelal.” De ultrakorte verhaaltjes laten zich vergezellen van illustraties van Ilah . Goed om weten: Jacq Vogelaar ontleedt het fascinerende genre van de Meneertjes in zijn nakende essaybundel Meneer en cie (Querido).
Rond Aristide von Bienefeldt heeft lange tijd een waas van geheimzinnigheid gehangen. De Nederlandse auteur werd na zijn debuut Bekentenissen van een stamhouder door sommigen zelfs als een zoveelste afsplitsing van Arnon Grunberg beschouwd. Intussen weet men beter. Von Bienefeldt - “een van de beste jonge schrijvers van nu”, aldus zijn uitgever Meulenhoff, is terug met Leer mij Walter kennen, een roman over een man die te horen krijgt “dat de jongen met wie hij een verhouding heeft zijn zoon is.” Aan ronkende aankondigingen geen gebrek: “Het is een modern Oedipusverhaal in de traditie van de Franse bekentenisliteratuur”, “een speels antwoord op Kellendonks Mystiek Lichaam.”
Meer lijfelijk krachtsvertoon, zij het van heteroseksuele aard, bij Désanne van Brederode. Haar uitgever Querido zet stevig in met Hart in hart, een ontleding van de “metafysica van de begeerte”, een roman over “liefde in tijden van overspel.” De talentvolle Arie Storm houdt het bedaarder, maar speelt dan weer verstoppertje voor zichzelf in zijn zesde roman De bruid en de kogel, die vorige week met veel bombarie bij Mouria is verschenen. De schrijver reist naar een schrijverslezing in Frankrijk, maar wat oogt als een akkefietje, ontaardt in een kettingreactie van beangstigende gebeurtenissen. Als criticus voor Het Parool is Storm een kraker van reputaties. Het wordt vast niet lang wachten op iemand die bij wijze van revanche zijn “ambitieuze roman over publieke emoties en persoonlijk verdriet” aan de schandpaal nagelt.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening