VVD-er wil boekenweekgeschenk Mak boycotten

Het bericht dat het door Geert Mak geschreven Boekenweekgeschenk dit jaar ook in het Turks zal verschijnen, lokt in sommige rechtse Nederlandse kringen ronduit ranzige reacties uit. Op het weblog van het tijdschrift Elsevier roept columnist Paul Lieben, VVD-fractiemedewerker in Den Haag, op tot een boycot van De brug (Köprü), omdat de Turkse vertaling met geld van Nederlandse subsidies is betaald. De Nederlandse Stichting voor de Collectieve Propaganda van het Boek reageert beheerst. Ze dringt er in Boekblad op aan dat mensen eerst het boek lezen voordat zij oordelen. "Dat doen wij altijd, of de discussie nu gaat over Jan Wolkers, Salman Rushdie of Dubbelspel van Frank Martinus Arion." Lieben schrijft op denigrerende toon over de veelgeprezen Mak: "De boeken van Mak over de Nederlandse historie worden gevreten. Z’n hosannaverhalen over de multiculturele samenleving zijn al heel wat minder populair. Maar op een boekje waarin inwoners van Istanbul spreken over de geschiedenis van hun stad, zat vermoedelijk niemand te wachten." Lieben roept vervolgens om op het geschenk collectief te weigeren. "Maar dat zal niet gebeuren, want dan doen we onszelf en onze typisch Nederlandse cultuur ook geweld aan. We kijken natuurlijk geen gegeven Mak in de bek!" [o ja, bij wijze van 'mini-boycot' van de columnist linkt De Papieren Man niet door naar het desbetreffende artikel] Mak zelf gaat binnenkort naar Turkije om het eerste exemplaar van de Turkse vertaling te overhandigen aan de Nederlandse ambassadeur.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening