Grass sprak al in 1968 over Waffen SS-verleden

De Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar literatuur Günter Grass, die vorig jaar in het middelpunt van een polemiek stond nadat hij in zijn autobiografie Beim Haüten der Zwiebel zijn verleden als zeventienjarige bij de Waffen-SS beschreef, heeft deze episode ook in 1968 al op de Duitse radio aangehaald, zo onthult Radio Bremen. Destijds ondervraagd door de literaire journaliste Irmgard Bach (in het kader van een reeks uitzendingen "Toen ik 17 jaar was") legde Grass uit hoe hij in het begin van 1945 naar het Oostfront werd gestuurd, in een eenheid waarin ook de Waffen-SS vochten, zo blijkt tevens uit archiefonderzoek. Eerst vocht Grass in Silezië, daarna in de buurt van Berlijn. "Deze wisselende eenheden werden Marschkompanien genoemd waarin jongeren van 16 en 17 jaar samen vochten met ouderen van 50 en 60 jaar, de restanten van de Volkssturm én opgeroepenen van de Waffen-SS," zegt Grass in het 39 jaar later heruitgezonden interview. De polemiek vorig jaar zoomde vooral in op het feit dat het linkse boegbeeld Grass zo laat klaarheid schiep over deze periode. Zie het volledige bericht in Le Monde.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening