Luigi Pirandello alomtegenwoordig

Vanavond gaat in de Brusselse Munt de opera L’Uomo dal fiore in bocca (‘De man met de bloem in de mond’) in première. De eenakter is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk uit 1923 en de novelle La morte adosso uit 1932 van de Italiaanse schrijver Luigi Pirandello (1867-1936). De Vlaamse componist Luc Brewaeys herwerkte de tekst en zette hem op toon. Daarbij gaf hij de tuba een belangrijke rol. Pirandello laat een man in een stationsbuffet een gesprek voeren met een luisterbereide passant. De man is op de vlucht voor zijn vrouw, maar vooral voor de dood, in de vorm van een kwaadaardige tumor die "als een bloem in zijn mond is geplant". Zoals in alle teksten van de Nobelprijswinnaar 1934 staan thema’s als vervreemding, absurditeit, illusie en identiteit voorop. Opmerkelijk: het stuk werd gekozen als script voor het allereerste televisiedrama in de geschiedenis - maar dat was vooral omdat de minimale setting en cast weinig praktische obstakels stelden. Cultuurzender Klara zendt een captatie van de opera van Brewaeys uit op 24 februari 2007 om 20u. Bovendien wordt De man met de bloem in de mond vanaf 17 maart 2007 door theatermakers Saskia de Coninck en Vera Dragonetti in het kleinschalige Gentse theateratelier La Baracca opgevoerd. Nog meer Luigi Pirandello volgt in het Nederlandse Helmond, met het tweejaarlijkse Pirandellofestival. Dit gebeuren, georganiseerd door de Stichting Pirandello, is gepland voor juni dit jaar, maar serveert al in mei een amuse-gueule in Leuven. Daar gaat onder meer een conferentie door over ‘De pijn en de passie van Pirandello’. Zoveel is zeker: Pirandello is terug van nooit weggeweest.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 09-02-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening