Alberto Manguel komt naar België

De internationaal vermaarde bibliofiel en auteur Alberto Manguel (°1948) komt binnenkort naar België. Manguel, die onlangs het alweer ongemeen fascinerende The Library at night het licht liet zien, verzorgt twee lezingen. Voor de Stichting Lezen behandelt hij op dinsdag 20 maart in Antwerpen vragen over de zin en onzin van lezen: "Waarom houden we zo van boeken terwijl we zoveel andere dingen kunnen doen? Zoeken we troost, ontspanning of schoonheid? Waarom leven we mee met personages die niet eens bestaan?" De toegang is gratis. De dag erna is hij te gast bij het internationale literatuurhuis Passa Porta te Brussel, waar hij ongeveer dezelfde lezing geeft (de toegang daar is 5 euro). Manguel, niet toevallig een kenner van het werk van Jorge Luis Borges, brak internationaal door met Een geschiedenis van het lezen, Kunstlezen én het Dagboek van een lezer. In het gelijktijdig in het Frans en Engels verschenen The Library at Night belijdt de naar Frankrijk verkaste boekenverzamelaar hartstochtelijk zijn voorkeur voor "de vrijheid" van het nachtelijk lezen (iets wat ons uit het hart is gegrepen). Aan deze kapstok bevestigt hij vervolgens alweer een wonderlijke trits leesanecdotes en boekfilosofische inzichten, zie ook ons eerder bericht. Deze twee uitgebreide interviews met Manguel, uit The Morning Post en uit Lire, zijn de moeite én hier kun je hem ook aan het woord horen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening