Bekroning voor bizarre boektitels

In Groot-Brittanië heeft het magazine The Bookseller eind vorige week haar shortlist bekendgemaakt voor de Oddest Title Prizes, een schalkse onderscheiding die al voor de negenentwintigste keer bizarre en meestal lang uitgevallen titels uit het boekenaanbod opvist. De lijst is gecompileerd uit vreemd klinkende titels die uitgevers, boekverkopers en bibliothecarissen uit de gehele wereld zijn bijgebleven. De winnaar moet zich evenwel weinig illusies maken over het effect van de prijs. Slechts één schamele fles champagne is zijn deel. "De shortlist demonstreert dat de literaire diversiteit floreert als nooit tevoren," aldus de organisatoren, die er prat op gaan dat ze geheel onafhankelijk tewerk gaan. Bij de zes genomineerde boeken valt How Green Were the Nazis op, geschreven door Franz-Josef Bruggemeier, Mark Cioc en Thomas Zeller. Het boek pretendeert de eerste studie te zijn over de milieupolitiek van nazi-Duitsland. Een goede kanshebber schijnt D. Di Mascio's Delicious Ice Cream: D Di Mascio of Coventry - An Ice Cream Company of Repute, with an Interesting and Varied Fleet of Ice Cream Vans van ene Roger de Boer, een waarlijk uitputtende kroniek over de ijskreemproducenten in Coventry. Dingen ook mee naar de titel: Tattooed Mountain Women and Spoon Boxes of Daghestan én Proceedings of the Eighteenth International Seaweed Symposium. Kenners beweren niettemin dat Better Never to Have Been: The Harm of Coming into Existence van David Benatar de beste papieren heeft. Het boek stelt dat nooit geboren worden veel leed voorkomt, een idee dat de Franse filosoof E.M. Cioran natuurlijk ook al fervent verdedigde. Vorig jaar ging de prijs naar Gary Leon Hill voor zijn studie The People Who Don't Know They're Dead: How They Attach Themselves to Unsuspecting Bystanders and What to Do About It. De winnaar wordt bekendgemaakt op 13 april, vlak voor de London Book Fair. Geïnteresseerden kunnen hier meestemmen, maar moeten zich bij hun keuze strikt op de titel verlaten. Meer details bij The Independent & BBC News.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening