Penguinparade en pocketgekte in Den Haag

In Den Haag is vorige week de lang aangekondigde Penguinparade van start gegaan. De tentoonstelling over de geschiedenis van zeventig jaar Penguinpockets werd geopend door de Engelse ambassadeur. Ze was twee jaar geleden al in een bescheidener vorm te zien in het Victoria en Albertmuseum te Londen, maar wordt in het Haagse boekmuseum Meermanno fors uitgebreid. Er is extra aandacht voor de invloed van Penguin op de Nederlandse pocketreeksen én een palet aan nevenactiviteiten. Zo kiezen bekende Nederlanders hun favoriete Penguin én kunnen ook verzamelaars hun hart ophalen. Het museum toonde zich bij de voorbereiding "verrast door de grote betrokkenheid die veel boekenliefhebbers en verzamelaars aan de dag leggen voor ‘hun Penguins’". Daarom werd de actie Mijn Penguin gelanceerd, waarin de bijzondere band tussen de lezers en de befaamde pockets wordt geïllustreerd. Op een speciale website belijden pocketjunks hun liefde voor de Penguin. Kers op de taart is één tentoonstellingsruimte met een volledige wand Penguinpockets, wat aldus het museum, moet leiden "tot een complete onderdompeling in het échte Penguin-gevoel."
De Penguinpocket is een hersenspinsel uit 1935 van de visionaire uitgever Allen Lane. Hij wilde kwalitatieve, goedkope en makkelijk verkrijgbare pocketboeken maken, met hoogwaardige teksten én een opvallend typografisch cachet. Lane wist voor zijn invloedrijke sixpence pockets beroemde ontwerpers als Jan Tschichold en Hans Schmoller te strikken. De tentoonstelling in het Meermanno Museum loopt tot 28 mei 2007. Zie voor meer Penguin-gekte ook deze site én ons eerder DPM-bericht (31.10), onder meer over de Penguin Classics. Lees in de comments bij dit bericht ook ons artikel over de geschiedenis van de Penguinpocket uit De Morgen (27.7.05), n.a.v. de tentoonstelling in Londen. En verzamelaars wenden zich natuurlijk tot de Penguin Collectors Society.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening