Britten laten gekochte boeken massaal ongelezen

Een Brits Teletext-onderzoek bij 4.000 lezers wijst uit dat aangekochte bestsellerboeken steeds vaker ongelezen worden gelaten. The Times publiceerde vandaag een top-tien van populaire boeken die Britten maar niet verwerkt krijgen. Booker Prize-winnaar 2003 DBC Pierre, auteur van Vernon God Little, heeft de twijfelachtige eer om bovenaan de lijst te prijken. 35 % van de lezers haalden het einde van zijn roman niet. Verrassender is dat ook de zogenaamd vlot weglezende Harry Potter-boeken een hindernissenrit blijken te zijn. J.K. Rowling staat op twee met Harry Potter en de Vuurbeker. De top-vijf wordt aangevuld met James Joyces Ulysses, Louis de Bernières Kapitein Correlli's Mandoline en David Mitchells Wolkenatlas. Ook De Duivelsverzen van Salman Rushdie, Oorlog en Vrede van Leo Tolstoj en De God van Kleine Dingen van Arundhati Roy laten de Britten veelal ongelezen rondslingeren. Het valt op dat vooral dikke boeken voor problemen zorgen. Op een aparte top-tien van onuitgelezen non-fictieboeken nemen de autobiografieën van Bill Clinton, David Beckham en Margaret Thatcher een prominente plaats in. Ook het laatste hoofdstuk van Stoppen met Roken van Allen Carr werd vaak niet gehaald. Vijfenvijftig procent van de ondervraagden bekenden ootmoedig dat ze boeken vooral aanschaffen bij wijze van decoratie. Veertig procent zegt dat ze de concentratie niet kan opbrengen om een dik boek te lezen. Verontrustender is dat 75 procent niet eens dagelijks een boek ter hand neemt: ze zijn "te moe", geven dan toch de voorkeur aan televisiekijken en computerspelletjes of surfen op internet. Toch geven Britten gedurende hun leven 6.000 euro aan boeken uit. "Mensen kopen veel te vaak boeken waarvan ze denken dat ze goed voor hen zijn en niet omdat ze denken er enig plezier aan te beleven," zo zegt een woordvoerder van de boekhandelketen Waterstone's. "Sommige boeken koopt iedereen nu eenmaal omdat de hele wereld ze leest." De boekenbranche maalt er niet om: "Voor de boekverkoper is het lezen bijzaak. Belangrijk is dat mensen boeken kopen." The Guardian stelde, bij wijze van tegemoetkoming, al meteen de 'digested endings' van de tien meest ongelezen boeken op.
Het Radio 1-programma Wilde Geruchten compileerde met de hulp van zijn luisteraars onlangs ook al een lijst van het in Vlaanderen "meest ongelezen boek." Daar bekleedden Hugo Claus' Het verdriet van België, Umberto Eco's De naam van de roos én alweer Salman Rushdie's Duivelsverzen de drie hoogste plaatsen. Toch hoeft men zich over dergelijk slordig leesgedrag niet meteen schuldig te voelen, zo betoogde de Franse literatuurprofessor Pierre Bayard onlangs in Comment parler des livres que l'on n'a pas lus? Men kan desgewenst zelfs zonder schroom een mondje meepraten over een heleboel ongelezen klassiekers uit de wereldliteratuur. Het boek werd in Frankrijk een stevige bestseller (en ligt intussen wellicht bij velen op de stapel ongelezen boeken). [illustratie Soizick Meister - Bücherbaum]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening