Eerste Nederlandse 'movel' gelanceerd

De jonge Nederlandse auteur Thomas van Aalten blijft zich profileren als voortrekker inzake literaire digitalisering. Na de atmosferische podcast van zijn boek Coyote zal zijn nieuwe roman Exile deze week enkel te lezen zijn vanaf een mobiele telefoon. Van Aalten haalde het idee wellicht uit Japan, waar de GSM-roman al enige tijd opgang maakt. "Het idee klinkt urban en trendy, maar de werkelijkheid huilt, walgt, en dreigt", schrijft van Aalten op zijn website. Exile neemt naar verluidt "de huidige technocratie onder de loep." De 'movel' van van Aalten zal vanaf 14 maart downloadbaar zijn op meer dan honderd soorten Nederlandse telefoons en is eerder goedkoop te noemen. Na het verzenden van een SMS én betaling van de datakosten heb je hem onder de vingers. Na de Nederlandse Boekenweek kost de ‘movel’ 4,50 euro. Het lezen van de tekst op het scherm zou volgens de promotioneel geslepen bedenkers "verbluffend goed" werken. De roman verschijnt niet in druk. "Exile is een verhaal waarbij de inhoud echt bij de vorm past", zo zegt van Aalten. "Zoals vaker met een verhaal van mijn hand zal de lezer in verwarring worden gebracht, maar nu vooral dankzij het feit dat je met je mobieltje minder snel in één keer kan terugbladeren. Je moet je laten overrompelen. Deze ‘movel’ is zwaar aangezet. Hij zit vol parallelle werelden, verhalen in verhalen en verbanningen naar een digitaal universum." Of het idee van van Aaltens GSM-roman meer is dan commerciële aandachtszoekerij, zal spoedig moeten blijken. Hoelang de mobiele roman is, is evenmin bekend. [foto: Thomas van Aalten]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening