Gabriel Garcia Marquez treedt op als vredesbemiddelaar

Volgens de Colombiaanse president Alvaro Uribe gaat de schrijver en Nobelprijswinnaar literatuur Gabriel Garcia Marquez optreden als bemiddelaar voor een vredesakkoord tussen de regering en de linkse ELN-rebellen in zijn land. De president is opgetogen over de inzet van Marquez maar houdt de voeten op de grond over het resultaat: "Laat ons maar eerst afwachten wat deze week ons brengt". Hij verwees hierbij naar de reis van zijn vredesgezant Luis Carlos Restrepo naar Cuba. Marquez, die goed bevriend is met de Cubaanse leider Fidel Castro, bemiddelde al eerder met de guerilla's en sleepte in 1990 een overeenkomst met de M-19-beweging uit de brand. De door Fidel Castro geïnspireerde ELN-rebellen strijden al veertig jaar tegen de Colombiaanse regering, maar lijken hun beste pijlen verschoten te hebben. Toch vielen er al duizenden doden bij het burgerconflict en zitten de gesprekken muurvast. Marquez, die vorige week grootscheeps werd gefêteerd voor zijn tachtigste verjaardag, hoopt nu dat hij de vredesonderhandelingen kan deblokkeren. Meer details bij BBC News. Intussen weet The Times meer over de oorsprong van een 30-jarige literaire loopgravenoorlog tussen Gabriel Garcia Marquez én Mario Vargos Llosa, die de strijdbijl - al dan niet met vredesbemiddelaars - intussen zouden begraven hebben. [poster: Hispanic Heritage]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening