Nederlandse Boekenweek van start

Zoals de jaarlijkse traditie het wil opent het Boekenbal in Amsterdam vanavond de dans voor de Nederlandse Boekenweek, die tot 24 maart weer talloze Nederlandse schrijvers de hort opstuurt. Thema van deze 72-ste editie is Lof der zotheid: scherts, satire en ironie. Ook het door Kees Fens geschreven Boekenweekessay Op weg naar het schavot is een beschouwing hierover. Het Boekenweekgeschenk De brug (over Istanbul) is dan weer van de hand van Geert Mak (zie eerdere DPM-berichten hier en daar). Veel Nederlandse kranten pakken uit met speciale bijlagen over humor in de literatuur, HP/De Tijd had vorige week al zijn boekenweekspecial. Een selectie van een aantal achtergrondartikelen over de Boekenweek:
**Herman de Coninck vond dat van humor pas sprake was als je hem snapt. In BN/De Stem wordt geprobeerd de vinger te leggen op de link tussen humor en literatuur.
**Ilja Leonard Pfeijffer schrijft in NRC-Handelsblad over de dubbelzinnige aantrekkingskracht van het Boekenbal. "De schrijvers struinen rond als ingehuurde figuranten wier enige taak het is de boekhandelaren te vermaken door pittoresk dronken te worden en authentiek in hoeken te braken. De meesten zullen zich met verve kwijten van deze taak."
**En De Volkskrant is ook al op zoek naar de literaire geestigheid.
**Trouw vraagt zich dan weer af hoe het zit met de delicate verhouding tussen humor en islam.
**De site Boekendingen signaleert een boek van Janneke Weyermars over de geschiedenis van het Boekenbal: Het is pas feest als Harry is geweest. 60 jaar Boekenbal 1947-2006. [illustratie: Boekenweekaffiche van Reza Abedini]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening