Dagboeken van Emma Darwin online

Emma Wedgwood (1808-1896), telg uit een beroemde familie van pottenbakkers, begon op haar zestiende dagboeken bij te houden en deed dat tot aan haar dood, 72 jaar later. The Guardian meldt nu dat de zestig boekjes uit Cambridge University Library voor het grote publiek toegankelijk zijn gemaakt. De publicatie heeft niet zozeer met literaire redenen te maken, maar wél met het feit dat Emma in 1839 met haar neef Charles Darwin (1809-1882) was getrouwd. Jaar na jaar hield ze het reilen en zeilen van het steeds uitdijende gezin bij. Als manager van het Victoriaanse huishouden nam ze meticuleus nota van alle uitstappen, bezoekers, reizen en ziektes van de gezinsleden, maar had ze het ook zijdelings over de impact van de publicatie van Darwins On the Origin of Species in 1859. Daarmee zijn deze documenten, voorheen te kwetsbaar voor onderzoekers om frequent te consulteren, een nieuwe bron van onschatbare waarde over de anticreationistische bedenker van de struggle for life.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 13-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening