Het feest van de flipbooks

De Franse auteur en boekwetenschapper Pascal Fouché is de koning-verzamelaar van de flipbooks. Liefst 3.675 exemplaren van deze cinematografische papieren hebbedingen heeft de man in zijn bezit. De "folioscopes", zoals de Fransen ze graag heten, bevinden zich in de schemerzone tussen animatie, film én boek. Bij snelle doorbladering veroorzaken de boekjes het effect van een film of een beeldenstroom. Ze waren immens populair aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw en fungeerden als een soort prehistorische filmpjes. Denk ook aan de foto's van Edward Muybridge, die zich uitstekend leenden voor gebruik in de flipbooks. Later werden ze zowel voor sportieve, publicitaire, pedagogische als artistieke doeleinden aangewend, vaak met een ludiek cachet. Ze doorstonden moeiteloos de tand des tijds. Kunstenaars als Andy Warhol, Pierre Alechinsky, Keith Haring en Gilbert & George waren ermee in de weer en ook veel hedendaagse artiesten en mode-ontwerpers zoals Jean-Paul Gaultier halen er speelse trucs mee uit. Voor een groots flipbooks-evenement in Rennes stond Fouché 3.500 van zijn boekjes in bruikleen af aan de Franse stad, waar ze tot 22 april op allerlei plaatsen te bekijken zijn. Flip Books 2007 belooft ook een heus flipbooks-concours én een verkoop. Fouché, die meewerkt aan de fameuze Dictionnaire encyclopédique du livre, stampte zelf een prachtige site uit de grond, waar de geschiedenis van de flipbooks op een handzame manier in kaart wordt gebracht. Hij heeft zelfs oog voor typologieën én voor de feuilleteurs, machines waarmee de boekjes snel kunnen doorbladerd worden. Zie voor meer flipbooks de Amerikaanse Fliptomania-site én het Spaanse Mundo Flip.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening