Zwagerman in de bres voor bedreigde Naïma El Bezaz

Eind februari ontving de Marokkaans-Nederlandse schrijfster Naima El Bezaz (32) nieuwe dreigementen op Marokkaanse internetfora. Dat gebeurde nadat een 25-jarige internetbelager, die had opgeroepen tot steniging van El Bezaz, tot een taakstraf werd veroordeeld (zie hier). Vooral haar boek De verstotene, waarin een Marokkaanse vrouw verliefd wordt op een joodse man, verhit de gemoederen. Uitgeverij Contact noemde het boek zelfs "het Turks fruit voor Marokkaans Nederland". Na de nieuwe bedreigingen besloot El Bezaz vervolgens de publiciteit te mijden. Eind vorige week bekloeg Joost Zwagerman in een opiniestuk in De Volkskrant zich over het gebrek aan schrijverssolidariteit met Naïma El Bezaz en even leek er zelfs een petitie in de maak. Bezaz blijkt opgezet met Zwagermans steun, maar schrok ook van de impact van het stuk. Ze doet er verder het zwijgen toe. De krant polste vandaag ook naar een aantal reacties bij collega-schrijvers. Yasmine Allas reageert: "Uit eigen ervaring weet ik dat een moslima die zelfstandig denkt en schrijft, op internet en op straat van alles naar haar hoofd kan krijgen. Ik heb hier in Amsterdam ook wel eens een vieze gele fluim in mijn gezicht gespuwd gekregen." Allas vindt dat je de zaak vooral niet moet opblazen: "Maak het niet groter dan het is, want dan geef je de aanstichters alleen maar meer aandacht, en kunnen ze gaan denken hun doel te bereiken." Abdelkader Benali ziet evenmin het nut van een petitie én bekijkt de zaak nuchter: "Dat gescheld op internetfora is universeel. Er zijn veel gekken in de wereld, heb ik zelf gedacht als ik scheldpartijen aan mijn eigen adres las. Mensen reageren via internet heel primair. Daar moet je aan wennen." Joost Zwagerman concludeert zelf: "Ik denk dat we de wens van Naima om uit de publiciteit te blijven moeten respecteren en het verder hierbij moeten laten."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening