Inktaap voor overleden Henk van Woerden

De Nederlandse schrijver Henk van Woerden (1947-2005) heeft vannamiddag voor zijn roman Ultramarijn postuum de Inktaap gekregen. Dat is de belangrijkste literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. Leerlingen van 131 Vlaamse, Surinaamse en Nederlandse middelbare scholen mogen elk jaar hun favoriete boek kiezen uit de laureaten van de drie grote literatuurprijzen: de Gouden Uil, de AKO en de Libris Literatuurprijs. De roman van Van Woerden genoot de voorkeur op Knielen op een bed violen van Jan Siebelink en Waar was je nou van K. Schippers. Volgens de jury geeft Ultramarijn “een mysterieuze toets van schoonheid aan de afgrond van de menselijke ziel” en “schildert [het] op 300 bladzijden een palet van emoties in tinten van blauw." 6.000 scholieren woonden in de Rotterdamse Doelen het evenement bij, dat omlijst werd met debatten en schrijverslezingen. Van Woerdens biograaf Toef Jaeger nam de trofee voor wijlen Henk van Woerden in ontvangst. Van Woerden overleed kort na de publicatie van Ultramarijn in november 2005 aan een hartaanval, toen hij als writer in residence verbleef aan de Universiteit van Michigan. In maart 2006 werd het boek al postuum met de Gouden Uil bekroond. Het boek mocht destijds reglementair wel niet meedingen naar de Libris Literatuur-prijs 2006, omdat de auteur intussen was overleden. Ultramarijn vat in een rijkgeschakeerde taal de broeierige maar onmogelijke liefde tussen Joakim en zijn halfzus Aysel. Vorig jaar ging de Inktaap naar Specht en zoon van de Nederlandse schrijver Willem Jan Otten.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening