Nico Dros krijgt Gouden Doerian voor "slechtste roman"

De Gouden Doerian, de prijs voor "de slechtste Nederlandse literaire roman of verhalenbundel van het jaar 2006" is door een jury van "hartstochtelijke, kritische lezers" toegekend aan de literaire stalkersthriller Dromen van de bok van Nico Dros (uitgeverij Van Oorschot), zo meldt NRC-Handelsblad. De laureaat krijgt bij wijze van troost een plaquette van Joost Veerkamp en €133,75 euro toegestopt. Het boek van Dros wordt door de jury "geweldig pretentieus" genoemd, maar heeft "niets om het lijf", "een roman [..] die geschreven is in een wanstaltige stijl waarin platte scheldwoorden voortdurend botsen op een met veel moeite uit laat-negentiende-eeuwse woordenboeken opgedoken quasi verheven of archaïsche stijl, heen en weer zwalkend tussen ‘lekkende tieten’ en ‘in het gedarmte klinkt putrumoer.’" Nochtans kreeg het boek van Dros een vrij goede pers en was het zelfs genomineerd voor de Diamanten Kogel en de Saint-Amourprijs voor Goede Seks. In de Groene Amsterdammer was Marja Pruis erg enthousiast over het "paalvaste proza" van Dros en ook uw dienaar was in De Morgen lovend: "Dromen van de bok komt ietwat sputterend op dreef, strijkt je eerst wat tegen de haren in maar trekt je dan met een kwaadaardige grijns mee het moeras in. [...] Hij is bijzonder gul met plastische, bewust archaïsche uitdrukkingen, wat het boek tot een duister genot maakt," al zijn er wel "enige potsierlijke uitschuivers." In NRC-Handelsblad was Pieter Steinz dan weer scherp voor het boek: "Als psychologische roman voldoet het louteringsverhaal van Iwan nauwelijks - al was het alleen maar omdat de ikfiguur (met al zijn karikaturale trekjes) nooit een mens van vlees en bloed wordt. En hoewel Dromen van de bok tal van smerige scènes bevat, van kinky sex tot uit de hand lopende gezondheidsproblemen, is het geen serieuze kandidaat voor de eretitel ‘goorste boek van de Nederlandse literatuur'", zo schrijft hij. Ook Mirjam Boelsums, Al Galidi, August von Goethe, Heere Heeresma, Janneke Jonkman en Bart van Lierde behoorden dit jaar tot de kanshebbers. De Gouden Doerian komt als trofee wat moeizaam van de grond. Bij de eerste editie in februari 2005 was er al meteen hommeles. De prijs - genaamd naar een stinkvrucht - werd niet eens uitgereikt omdat juryleden zoals Jeroen Vullings (Vrij Nederland) er voortijdig de brui aangaven. Zie ook ons eerder bericht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening