50 jaar Institut Néerlandais met literair tintje

Op 11 januari 1957 opende in Parijs het Institut Néerlandais zijn deuren. Als één van de oudste buitenlandse culturele centra heeft het 50 jaar later een onberispelijke reputatie als promotioneel paradepaardje van de Nederlandse cultuur in Frankrijk. Het Institut Néerlandais, dat sinds 2003 wordt geleid door Rudi Wester, organiseert tal van culturele evenementen én fungeert als mediator tussen de Franse en Nederlandse culturele instellingen en kunstenaars. Onder het motto Haut les Pays-Bas! werd de 50-ste verjaardag al vanaf januari met veel culturele trammelant gevierd. Ruim 50 evenementen over geheel Frankrijk zetten de feestdatum kleur bij. Literair orgelpunt moet op woensdag 28 maart 2007 het programma La Fureur de Vivre worden. Vier Nederlandse schrijvers (Arnon Grunberg, Adriaan van Dis, Tommy Wieringa en Hagar Peeters) en vier Franse auteurs (Geneviève Brisac, Jean Rouaud, Véronique Olmi en Marie Desplechin) lezen er teksten voor over "intense liefde, pure tederheid, gifgroene woede en afgrondelijke haat." Op zaterdag 24 maart 2007 organiseert het Institut Néerlandais in Parijs voor het eerst het Groot Dictee Nederlands voor Franstaligen, met Philip Freriks als gastheer. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan mocht journalist Pieter van den Blink zich ook ingraven in de geschiedenis van het instituut, wat leidde tot het zwierige boek 121 Rue de Lille. Nederland aan de Seine, met veel oog voor de interne keuken van deze "gerenommeerde buitenpost" (uitgeverij Balans).
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening