Manifest voor "Franse wereldliteratuur"

Vierenveertig vooraanstaande Franse schrijvers hebben in het dagblad Le Monde het lange manifest "Pour une littérature-monde en français" gepubliceerd. Ze pleiten daarin voor een Franse literatuur met een grote openheid naar de "wereld" en tegen een "navelstaarderige", "enkel op zichzelf gerichte" romankunst. Onder de ondertekenaars bevinden zich grote namen als de Frans-Marokkaan Tahar Ben Jelloun, de Frans-Congolees Alain Mabanckou, de Frans-Canadese Nancy Huston en J.M.G. Le Clézio, die culturele diversiteit als vanouds hoog in het vaandel heeft. De auteurs wijzen op het feit dat niet toevallig alle belangrijke Franse literatuurprijzen (Goncourt, Renaudot, Grand Prix de l'Académie Française, Femina enz.) vorig najaar zijn toegekend aan niet-strikt Franse auteurs ("d'outre-France"). Het gaat om auteurs die niet in Frankrijk zijn geboren maar wel de Franse taal hanteren: Jonathan Littell, Nancy Huston, Alain Mabanckou... De auteurs van het manifest zien er een zoveelste teken in van het einde van de centrumfunctie van Frankrijk binnen de francofonie en "de geboorte van een Franse wereldliteratuur": "Le monde revient et c'est la meilleure des nouvelles. N'aura-t-il pas été longtemps le grand absent de la littérature française? Kortom: Parijs is allang niet meer het middelpunt van de Franse literatuur, zoals sommigen blijven volhouden. In het hooggestemde manifest vol ronkende woorden (er is zelfs sprake van een "copernicaanse revolutie") pleiten de auteurs voor teksten vol verbeelding, met een grote verhalende adem en een totale openheid naar de wereld, iets dat volgens de ondertekenaars in de Franse letteren al te lange tijd op een laag pitje heeft gestaan. De integrale tekst staat in Le Monde des Livres. Binnenkort komt er bij Gallimard ook een boek over de kwestie uit: Pour une littérature-monde. Zie ook hier. [foto: Alain Mabanckou, winnaar Prix Renaudot 2006, met Mémoires de porc-épic]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening