Dochter dicht én vertelt over zelfmoord Sylvia Plath

De zelfmoord (én het leven) van de dichteres Sylvia Plath (1932-1963) blijft met veel speculaties omhuld en zorgt nog steeds voor een gestage stroom aan publicaties. Plath, die gehuwd was met de befaamde Britse dichter Ted Hughes (1930-1998) én naast haar poëzie ook gecultiveerd wordt voor haar semi-autobiografische prozaboek The Bell Jar, legde op 11 februari 1963 in haar Londens appartement haar hoofd in een gasoven. Tijdens en na haar voortdurend onder spanning staande huwelijk met Hughes, dat in 1962 op de klippen liep, leed ze aan depressies. De dochter van Hughes en Plath, de dichter en schilderes Frieda Hughes, publiceerde onlangs de dichtbundel Forty-Five: Poems, waarin ze onverbloemd het familiedrama probeert te vatten. Ze was amper drie jaar toen haar moeder zichzelf van het leven benam én zij in een belendende kamer (door de gaslucht) ternauwernood aan de dood ontsnapte. Frieda Hughes verwijst ernaar in het gedicht The Third Year : "My mother, head in oven, died/ And me, already dead inside/ I was an empty tin/ Where nothing rattled in." Opmerkelijk, want Frieda heeft regelmatig afstand genomen van de literaire lijkenpikkerij rond Sylvia Plath. In het weekblad Time vertelt ze nu ook zonder gêne over de dood van haar moeder. Kennelijk vernam Frieda Hughes pas op haar veertiende de ware toedracht. In het gesprek wordt ook ingegaan op het vandalisme waarmee haar moeders graf te maken kreeg. Die hard Plath-fans verwijderden de naam "Hughes" van de tombe: "Ik besef dat haar graf een toeristische attractie is geworden," zegt Hughes. Ze neemt in het interview uitdrukkelijk haar vader Ted in bescherming tegen moraalridders, die hem er telkens weer van beschuldigen medeverantwoordelijk te zijn voor de dood van Sylvia. Hughes vernietigde na de dood van Sylvia haar laatste dagboekdeel, waarin hun huwelijksproblemen staan beschreven. Frieda Hughes is er stellig van overtuigd dat haar moeder nog zou leven mocht ze de beschikking hebben gehad over de moderne farmacologie én haar depressies kon bestrijden met aangepaste geneesmiddelen: "She'd still be there."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening