Nieuwe Europese literatuurprijs gelanceerd

In Frankrijk heeft men de Prix Cévennes in het leven geroepen. Dat is een nieuwe grote literatuurprijs, die jaarlijks de beste Europese roman wil bekronen en een geldwaarde heeft van 20.000 euro, zo bericht Le Monde. De kandidaat-auteurs moeten afkomstig zijn uit één van de 46 landen die behoren tot de Raad van Europa. De prijs wordt voor het eerst uitgereikt op 7 juli in Alès. De preselectie van de boeken gebeurde door een tiental onafhankelijke boekhandels, verspreid over geheel Frankrijk. Nu buigt een deskundige internationale jury zich over de 11 genomineerden. Onder andere de Nederlandse critica Margot Dijkgraaf en de vermaarde auteur-bibliofiel Alberto Manguel maken deel van uit van de jury. Onder de genomineerde auteurs bevinden zich onder meer de Oostenrijkse Elfriede Jelinek, de Deen Jens Christian Grondahl, de Spanjaard Javier Cercas, de Fransman Laurent Mauvignier, de Brit Ian McEwan, de Hongaarse Magda Szabo, de Portugees José Saramago en de Zwitser Pascal Mercier. Volgend jaar zouden ook andere Europese (Belgische, Zwitserse én Luxemburgse) boekhandelaren aan de preselectie kunnen deelnemen, aldus de organisatoren.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening