Prijs op het hoofd van schrijfster Taslima Nasreen

In India heeft een islamitische groepering een prijs van 11.000 dollar gezet op het hoofd van de schrijfster Taslima Nasreen (°1962). De fundamentalisten beloven de som aan eender wie Nasreen kan "doden of onthoofden". Nasreen verblijft regelmatig in West-Bengalen, nadat ze in haar thuisland Bangladesh al met de dood werd bedreigd. "Taslima beledigt de islam in haar boeken en wie haar om het leven brengt, heeft recht op een vergoeding", zo schrijft de leider van de beweging All India Ibtehad Council in een perscommuniqué. De doodsbedreiging zal slechts worden opgeheven wanneer Nasreen "excuses aanbiedt, haar boeken verbrandt én uit India vertrekt", zo voegde hij eraan toe. Nasreen vluchtte in 1994 uit Bangladesh, waar ze in 2002 ook tot een jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor haar roman Llaja, waarin ze schreef over de vervolging van de hindoe-gemeenschap door de islamitische meerderheid. Het boek lokte heel wat geladen manifestaties uit. Indië weigert haar intussen het staatsburgerschap. De schrijfster, voorvechtster van vrouwenrechten én vrije meningsuiting, leeft nu afwisselend in Zweden, de Verenigde Staten en India. Het AFP-bericht staat in de Khaleej Times.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening