Beelden van Julio Cortázar in Parijs

In Parijs loopt momenteel een dubbeltentoonstelling over leven en werk van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar (1914-1984), waarbij vooral uit zijn rijkgevulde foto-archieven is geput. Cortázar, die geboren werd in Brussel, groeide op in Buenos Aires en werd er leraar Frans. Hij verliet Argentinië toen de neofascisten van Juan Perón aan de macht kwamen en trok in 1951 naar Parijs, waar hij een beurs had gekregen. Daar was hij geruime tijd werkzaam als tolk voor de UNESCO. Parijs, destijds ook een magneet voor veel Latijns-Amerikaanse schrijvers, werd zijn vaste ankerplaats. Cortázar, die bedreven was in de fantastiek én het kortverhaal, bleef vooral beroemd voor Rayuela: een hinkelspel (1963), een grillige roman over de “negativistische allesweter” Horacio Oliveira, waarvan de lezer de hoofdstukken kriskras door elkaar kan lezen én Parijs als klankbord een aanzienlijke rol speelt. Carlos Fuentes prees het boek als een mijlpaal: "Rayuela is voor het Spaanse proza wat Ulysses is voor het Engelse.” De tentoonstelling in Parijs is verspreid over het Maison de l’Amérique Latine en het Institut Cervantès en bevat opmerkelijk fotomateriaal, ook van Cortázars eigen hand. Volgens Le Monde gisteren is de expo niettemin een moeilijke evenwichtsoefening en niet altijd even inzichtelijk over het oeuvre van de Argentijn, bij wie exil een tweede natuur was geworden. Le Voyage Infini, archives photographiques de Julio Cortázar loopt tot 30 maart. [foto: Cortázar (midden) in Parijs]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening