Orange Prize bekroont uitsluitend vrouwelijke auteurs

Bookerprize-winnares Kiran Desai en de laureate van de Costa Award Stef Penney zijn met respectievelijk The Inheritance of Loss en The Tenderness of Wolves nu ook volop in de running voor de Orange Prize. Deze gerenommeerde prijs ter waarde van 30.000 pond is uitsluitend bestemd voor Engelstalige, vrouwelijke fictie-auteurs. Het feit dat de prijs expliciet een door een vrouw geschreven roman bekroont, zorgt nog steeds voor animositeit. Auteur Anita Brookner zei ooit dat wanneer vrouwen gelijkheid wensen, ze dan ook geen aparte behandeling moeten willen: "Wanneer een boek kwaliteiten heeft, zal het hoe dan ook gepubliceerd worden". Ze bevestigde gisteren dat ze nog steeds achter die stellingname staat. Juryvoorzitster en schrijfster Muriel Gray verdedigde de onderscheiding, die intussen al aan haar twaalfde editie toe is: "Vrouwelijke auteurs worden gewoonweg minder gepromoot dan mannen. Ze worden slechts gepromoot als ze er leuk uitzien." Ze benadrukt dat de prijs ervoor zorgt dat eersterangsauteurs eindelijk als literaire "zwaargewichten" worden erkend. De juryvoorzitster betreurde wel dat de juryleden dit jaar een hoop rommel kregen voorgezet. "Sommige boeken waren zo slecht dat je niet begrijpt waarom er bomen zijn moeten voor sneuvelen", voegde ze eraan toe. De longlist van de Orange Broadband Prize (zoals hij vanaf dit jaar heet) bevat 20 namen, waaronder acht boeken van debutanten maar ook boeken van "veteranen" als Margaret Forster. De shortlist volgt op 17 april, de winnaar wordt ceremonieel gelauwerd op 6 juni. Vorig jaar ging de Orange Prize naar Zadie Smith voor On Beauty. Details bij The Guardian en The Times. Op de Guardian-blog overigens een niet onbegrijpelijke ergernis van Sarah Crown: de trend om te lange en soms weinig relevante longlists vrij te geven.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening