Britse scholen weigeren gratis klassieken

Tientallen Britse scholen hebben gratis schenkingen van klassieke boeken afgewezen, omdat leerlingen ze veel te "ingewikkeld" vinden om te lezen. Zowat 50 scholen weigerden gratis pakketten met werken van Jane Austen, William Shakespeare en Charles Dickens te stockeren, met het argument dat de jongeren ze "vervelend" vinden. Dat heeft de Millenium Library Trust bekend gemaakt, een instelling die in het kader van een leesstimuleringsprogramma jaarlijks rijkgevulde boekensets met Britse klassieken weggeeft en daarmee 4.150 scholen bereikt. Nog andere scholen bleken de pakketten niet te kunnen gebruiken, omdat ze van plan zijn hun bibliotheek te sluiten, zo meldt The Evening Standard. Volgens waarnemers zijn deze boekenafwijzingen het zoveelste bewijs van de lamentabele staat van het Britse onderwijs. Ook captains of industry deden er onlangs hun beklag over dat veel jongeren geen basisgeletterdheid meer bezitten. Volgens Helena Read (what's in a name), die een schoolbibliotheek in Linconshire beheert, zijn leerlingen vooral geïnteresseerd in Japanse manga's en niet in literaire grootheden. Ze vindt zelf ook dat de geoffreerde klassieken (zoals de Everyman's Library) er niet meteen aanlokkelijk uitzien. "De covers zijn lelijk en weinig attractief. [...] Een paperback met een leuk omslag, dat is wat er nodig is." Directeur David Campbell van de Millenium Library Trust is onthutst over de reacties én de afwijzingen: "Ik verwacht niet dat scholieren meteen naar Homerus of Vergilius grijpen, maar ik hoop wel dat er een meer dan redelijke kans is dat sommigen ertoe aangezet kunnen worden om Gabriel Garcia Marquez, Primo Levi, Ernest Hemingway, Evelyn Waugh of zelfs Chinua Achebe te lezen. [..] Ik kan niet geloven dat in een ander Europees land zo'n gift zou geweigerd worden én al helemaal niet in Oost-Europa. Deze boeken zijn het DNA van onze beschaving. Ze moeten dan ook voor iedere opgroeiende jongere beschikbaar zijn."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening